středa, listopadu 20, 2013

Co takhle slavit i něco jiného než jen narozeniny?



Přemýšleli jste někdy nad tím, že kromě narozenin a svátků byste taky chtěli slavit také něco, na čem máte vlastní zásluhu?
Třeba páté výročí toho, kdy jste poprvé sami řídili víc, jak sto kilometrů potmě?
Nebo krásné desáté kulatiny ode dne, kdy jste upekli první poživatelný(!) dort?

Mě osobně se možnost slavit i něco jiného než to, že bez přestání stárneme, hodně líbila, a proto, když jsem se dočetla o projektu "Kniha Milníků", hned jsem se rozhodla takovou knížku pořídit i pro sebe.

O co jde?
Idea je velmi jednoduchá. Koupíte si notýsek a stránky si rozdělíte na jednotlivé dny v roce (1. ledna, 2. ledna...). Nevpisujte roky, ty doplníte až spolu s nějakým milníkem, který do své knihy budete zanášet.

Do knížky si můžete zaznamenat jakoukoli situaci, která se vám v životě stala a byla pro vás důležitá, jste na ni hrdí nebo vás posunula někam dál. 
Bojíte mluvení na veřejnosti? Určitě si do knihy budete chtít zaznamenat první den, kdy jste se před prezentací netřásli strachy. Povýšili vás konečně v práci? Našli jste si nového přítele? Naučili jste se žonglovat? Trhli jste rekord a kytka vám doma vydržela déle jak půl roku? Zaznamenejte to všechno! 

Díky tomu si vaše úspěchy budete moct připomínat třeba i za deset let, kdy byste na ně už dávno zapomněli. Uvidíte, kolik se vám toho už povedlo, a také to, jak jste se za ta léta změnili. To, co jste dřív považovali za úspěch, vám pak může díky vaší snaze připadat jako běžná věc. Například když budete dávat proslovy před desítkami lidí ve vašem novém skleníku.


Já si podobnou knížečku vedu už přes rok. Nedávno jsem jí listovala a kromě některých úspěchů, na které zapomenete asi jen stěží (třeba to, že jsem dostudovala vysokou, nebo se přestěhovala do Prahy), jsem si připomněla spoustu milých drobností, na které bych si normálně ani nevzpomněla.


Víte, co je na tom skvělé? Když budete zapisovat poctivě, za chvíli budete mít důvod k oslavám skoro každý den a nebudete muset čekat jen na narozeniny nebo svátek. To, jak přesvědčit ostatní, aby vám kupovali dárky i v den první upletené čepice už vám ale bohužel neporadím.






12 komentářů:

  1. To je skvělý nápad! Obecně se mi líbí praktika zapisování sí jakýchkoliv pozitiv každého dne. Když se k tomu pak člověk vrací, nemůže se cítit jinak než spokojeně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem taky chvilku zkoušela, ale vždycky to ztroskotalo na tom, že jsem po týdnu začala být líná každý den něco zapisovat :D

      Vymazat
    2. jj ještě občas si napíšu denní (ne)malé radosti, ale už jsem se k tomu dlouho nedostala :)

      Tohle taky zní jako fajn nápad :)

      Vymazat
    3. Já jsem nedávno našla své denodenní radosti z doby cca před dvěma roky a docela jsem se u toho pobavila :)

      Vymazat
  2. Jee to je super nápad:)) ale taky nevím, jak pak přimět ostatní, aby mi dávali dárečky každý den:D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nějaký způsob vymyslím, určitě dám vědět :D

      Vymazat
  3. Tak to je skvělé! :) Vzhledem k tomu, že vlastním spoustu deníčků a nedivila bych se, že by mě další v papírnictví uchvátil, vrhnu se do toho! :)
    Podobné věci si zapisuju normálně do diáře, ale deník stvořený právě na takové události je ještě lepší volbou.
    PS: Ten můj diář je z albi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pak hrozně povzbuzující si to zpětně číst :)
      A diář je nádherný, asi neodolám a koupím si ho, jsem diářový fanatik :D

      Vymazat
  4. Skvělý nápad :-), dovedu si představit, že je i reálný, když má na něj člověk spešl sešit. Pozitivní :), díky za sdílení .).

    OdpovědětVymazat
  5. Já si dělám zas takovou "sklenici" vzpomínek z celýho roku a na konci roku si pročítám, co všechno skvělýho jsem za ten rok zažila. :) I když jsem tam měla tedka asi jen 15 lístečků, člověka to potěší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je úžasný nápad! Dovedu si představit, že by jednu sklenici mělo víc lidí a pak to na konci roku četli společně. Asi něco takového zavedu i u nás doma :)

      Vymazat